De Godin en Heksen Koningin De Cailleach die voortspruit uit de Keltische mythologie heeft vele namen.
Zo wordt ze in India Godin
Kali genoemd, bij de Grieken aanbid men ze als Hekate,  bij de Egyptenaren noemt men haar Sechmet, de Germanen noemen haar Vrouw Holle, zelfs in de legende van Koning Arthur gebruikt men haar als Dame Ragnell. Dit zijn maar enkele van haar vele namen, ze is dan ook de stammoeder voor vele volkeren.
Ze staat bekend om haar cyclus van dood en wedergeboorte en heeft een vernietigende en wedergeborende invloed op de natuur.
Ze is een Godin met drie gezichten welke de overgangscyclus symboliseert, haar vierde gezicht symboliseert de duistere of nieuwe maan en dus niet zichtbaar.

Ze is De AL-moeder.
Ze wordt vaak omschreven als een oude lelijke vrouw die uitzonderlijk lang en dun is. Haar beide ogen zijn meestal gesloten maar ze heeft een allesziende oog in het midden van haar voorhoofd. De scheve lange tanden zijn bloedrood en steken gedeeltelijk uit haar mond. Het krullende grijs blonde haar bedekt haar hoofd en aangezicht welke een ijsblauwe kleur heeft.
Men noemt haar dan ook "De Blauwe Heks Godin".
Als beschermster van de Herten is ze vaak op pad met haar Kraai op de linker schouder en haar staf in de hand.
Als lelijke stokoude vrouw is ze op zoek naar liefde, en wanneer haar intentie wordt beantwoord door een mooie jongeling veranderde ze in de bedstee in een mooi jong meisje waar ze de liefde vol passie bedreef.
Door deze daad ontstonden de vele volkeren.

enkele Sagen en legendes.

- Er wordt verteld dat de bergen zijn ontstaan toen ze over het land vloog en de stenen uit haar schort vielen, met haar hamer gaf ze vorm aan de bergen en dalen.
- Wanneer ze zich vertoond tijdens een mooie en zachte dag in de winter, brengt ze onheil tijdens het komende jaar.
- Men ziet De Cailleach vaak als de tegenpool van Bridget, waar Bridget voor staat in de zomer, daar staat De Cailleach voor in de winter. Ze dragen dan ook telkens maal de macht over
 
aan elkaar. Bij sommige volkeren worden ze dan ook als één Godin gezien maar met twee gezichten.
- Zij houd de jonge bruid (Lente) gevangen in een berg, en laat haar pas tegen Imbolc vrij.
- Hoe meer brandhout ze sprokkelt tijdens Imbolc hoe langer ze haar vuur kan aanhouden en hoe langer de winter zal duren. Daarom hoopt men dat het met Imbolc (1 februari) zeer
  slecht weer is, dan blijft De Cailleach thuis waardoor haar brandhout sneller zal opgebruikt zijn en de lente vlugger in het land zal wederkeren.
- Als ik pas zal zijn ontwaakt  en zie dat alles goed is blaas ik een zachte wind zoals de hertenjager het liefst heeft wanneer hij de herten observeert.
  En als ik voor de tweede maal zal blazen zal ik de bergen en dalen vegen en ontdoen van alles en hen die hen bevuilden.
  Maar met mijn derde adem blaas ik storm die mens nog dier zal kunnen verdragen, en deze wind zal huilen tot diep in de valleien. De dennenbomen zullen knakken als brandhout.

DE CAILLEACH

Het Symbool
voor
DE CAILLEACH

 BACK